?اساس كار دستگاه گلوكومتر:
? سنسورها يا نوارهايي که برای تشخیص گلوکز در دستگاه گلوکومتر استفاده می شود بطور عمده حاوی آنزیم گلوکز اکسیداز و فری سیانید پتاسیم،هپارین و الکترود می باشند.
✏️هنگامی که قطره خون را روی سنسور می گذاریم ملکول گلوکز موجود در قطره خون توسط گلوکز اکسیداز و اکسیژن موجود در خون اکسید شده و به گلوکونیک اسید تبدیل می شود و باعث احیاء شدن فری سیانید پتاسیم به فرو سیانید پتاسیم می شود یعنی باعث تبدیل آهن فریک (+Fe3) به آهن فرو (+Fe2)می شود.سپس فرو سیانید ایجاد شده توسط الکترود اکسید شده و مجدداً به فری سیانید تبدیل می شود این واکنش به اندازه ملکول های گلوکز موجود در قطره خون تکرار می شود و هر بار که آهن فرو به آهن فریک اکسید می شود یک الکترون آزاد شده و سیگنال ایجاد می کند و مجموع این سیگنالها توسط دستگاه به عدد تبدیل می شود و در صفحه نمایش به صورت mg/dl نشان داده می شود .
?هر چه مقدار گلوکز در خون بیشتر باشد سیگنالهای ایجاد شده بیشتر است و دستگاه عدد بیشتری را نشان می دهد.
??اما این واکنش محدود است چون اکثر دستگاهها تا حد معینی می توانند مقدار گلوکز را تشخیص دهند(مثلا تا mg/dl 400).یکی از علتهای آن وابسته بودن واکنش به اکسیژن خون می باشد.چون مقدار اکسیژن خون محدود است ،هنگامی که مقدار گلوکز خیلی زیاد باشد (تقریبا بیشتر ازmg/dl 400) اکسیژن کافی برای اکسید کردن تمام ملکولهای گلوکز وجود نخواهد داشت و به مرور از فعالیت آنزیم گلوکز اکسیداز کاسته می شود و نمی تواند گلوکز را اکسید کند علت دیگر اشباع آنزیم گلوکز اکسیداز در مقادیر بسیار زیاد گلوکز است. در اینحالت دستگاه کلمه High یا H را نشان خواهد داد.
?تهيه كننده :حبيبي -كارشناسي ارشد بيوشيمي باليني.
? منبع : www.ele.uri.edu